نمایشگاه بیست و هفتم؛ پرونده ای که بسته شد.
بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران دقایقی پیش پس از 11 روز فعالیت به کار خود در مصلی تهران پایان داد؛ پرونده ای که هر چند بسته شد اما آثار آن در رشد فرهنگ کتابخوانی و مطالعه همچنان در جامعه باقی خواهد ماند.
به گزارش ایرنا ، نمایشگاه بیست و هفتم در روزهای پایانی با شمار زیادی از بازدیدکنندگان روبرو شد؛ موضوعی که اگر بخواهیم براساس کمیت نمایشگاه را مورد قضاوت قرار دهیم این نمایشگاه با کسب نمره قبولی این مرحله را پشت سرگذاشته است.
هر چند از زمان روی کار آمدن دولت تدبیر و امید کمتر از 10 ماه سپری می شود و در این مدت دست اندرکاران نمایشگاه تلاش کردند نمایشگاه متفاوتی برگزار کنند اما به نظر می رسد انتظارها در این زمینه محقق نشده و اصولا شاید در یک دوره رسیدن به این جایگاه اندکی زودهنگام باشد.
نمایشگاه کتاب تهران هنوز در سایه آمارهای بازدیدکنندگان و میزان فروش کتاب به راه خود ادامه می دهد و همین موضوع باعث شد که در نظر بسیاری از صاحبنظران در اندازه های یک فروشگاه بزرگ جلب نظر کند.
در این حالت بسیاری از افراد کتابی از این نمایشگاه تهیه نمی کنند و به قصد تفرج قدم به این مکان می گذارند بنابر این نباید آمارها را به کیفیت این نمایشگاه نسبت داد هر چند دست اندرکاران نمایشگاه می گویند حتی اگر مردم به قصد تفرج به نمایشگاه کتاب بیایند باز هم یک اقدام ارزشمند و شایسته است.
اما نمایشگاه بیست و هفتم یک تفاوت اساسی با نمایشگاه های دوره های گذشته داشت و آن تلاش برای نوآوری و تولید علم بوده است.
تولید علم و کتاب آفرینی حلقه مفقوده نمایشگاه های گذشته بوده است. در نمایشگاه امسال تلاش هایی در این زمینه انجام شده اما کافی نیست.
نمایشگاه های بزرگ و با کیفیت همواره در جست و جوی نوآوری، ابتکار و تولید علم هستند و نمایشگاه تهران نیز باید این شیوه را در برنامه های خود قرار دهد.
در نمایشگاه امسال بخش های تازه ای ایجاد شد که راه اندازی سالن ترجمه و صدوراندیشه اسلامی - ایرانی با بیش از 7 هزار اثر ترجمه شده از زبان فارسی به بیش از 20 زبان از پنج قاره جهانی از جمله آن بوده است.
افتتاح خانه ترجمه ایران به عنوان بخش جدیدی از موسسه خانه کتاب در یکی از سالن های اصلی سراهای نمایشگاه و راه اندازی سالن تولید اندیشه و دستاوردهای علمی ایران ازدیگر تفاوت های نمایشگاه بیست و هفتم با رویدادهای قبلی آن است .
با این حال نمایشگاه تهران تفاوت های دیگری هم با نمایشگاه های دوره های گذشته داشته است که تا حدودی کیفیت این نمایشگاه را بالا برده است.
به هر تقدیر نمایشگاه کتاب تهران هنوز برای رشد مطالعه در کشور قدم موثری برنداشته است زیرا در زمان حاضر براساس آماری سرانه مطالعه در کشور بین 3 تا 30 دقیقه است.کتاب هنوز در خانواده های ایرانی راه پیدانکرده و به عنوان یک ضرورت محسوب نمی شود.
سیستم معرفی کتاب نیز ناکارآمد است و این مساله در سرانه مطالعه در کشور تاثیر منفی داشته است.به نحوی که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نقش رسانه ها را در تقویت فرهنگ مطالعه در جامعه یادآورمی شود ومی گوید : چنانچه یک کتاب به شکل خوب از رسانه ها معرفی شود، توفیقش بیشتر است. شاید بتوان کتاب را مظلوم ترین کالای فرهنگی نام نهاد که در رسانه ها کمتر به آن پرداخته می شود.
علی جنتی اظهار کرد برنامه ریزی ها باید به گونه ای باشد که کتاب و کتابخوانی به یک عادت برای مردم تبدیل شود.
** برگزاری بیش از 250 نشست علمی
در بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی تهران بیش از 250 نشست علمی برگزار شد و نشست های سرای اهل قلم از پربارترین این جلسات بوده است.این نشست ها میزبان نویسندگان، مولفان، ناشران و منتقدان بود آنها درباره مسایل مختلف کتاب و کتابخوانی به بحث و بررسی پرداختند.
همچنین در این نمایشگاه سالنی برای تکریم نخبگان و فرهیختگان برپا شد تا از فعالان این بخش تجلیل شود.
** آمار خریدهای الکترونیک کتاب
در این نمایشگاه ناشران و غرفه داران نمایشگاه تهران فارغ از توجه به گسترش کتاب و کتابخوانی در جامعه به مقوله فروش کتاب هم گوشه چشمی داشته اند و مسایل مالی در توسعه پایدار این صنعت دخیل می دانستند.
معاون فرهنگی و اجرایی نمایشگاه امسال کتاب تهران از خرید بالغ بر 44 میلیارد تومان کتاب توسط بازدیدکنندگان و تنها با استفاده از دستگاه های کارتخوان در این نمایشگاه خبر داد.
محمد اللهیاری فومنی معاون فرهنگی و اجرایی بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران آمار فروش کتاب به صورت الکترونیک را در 10 روز این نمایشگاه اعلام کرد و گفت: در 10 روز نمایشگاه تعداد یک میلیون و 268 هزار و 316 تراکنش موفق ثبت شد که مبلغ خریدهای الکترونیکی انجام شده 441 میلیارد و 622 میلیون و 445 هزار و 585 ریال بوده است.
این در حالی است که به گفته معاون فرهنگی و اجرایی نمایشگاه کتاب، تعداد تراکنش های موفق مربوط به 10 روز نخست دوره قبل 958 هزار مورد بوده که مبلغ مربوط به آن هم حدود 28 میلیارد تومان بوده است.
اللهیاری پیش بینی کرد رقم خریدهای الکترونیک کتاب توسط مردم در این دوره از نمایشگاه و با احتساب امروز که روز پایانی نمایشگاه است، از مرز 45 میلیارد تومان بگذرد.
**غرفه های برتر
در روزهای پایانی این رویداد فرهنگی غرفه های برتر معرفی شد.کمیته انتخاب اسامی غرفه های برتر بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران را اعلام کرد.
هیات داوران این کمیته در بخش ناشران عمومی با تقدیر از غرفه های گرایش تازه، آوند دانش، مهرسا و انتشارات انقلاب اسلامی، غرفه انتشارات اسرا به مدیرمسئولی مرتضی واعظ جوادی آملی و نشر نی به مدیرمسئولی جعفر همایی را به طور مشترک برگزید.
در بخش ناشران کودک و نوجوان غرفه انتشارات طلایی به مدیرمسئولی کاظم طلایی به عنوان غرفه برتر انتخاب شد.
در بخش ناشران دانشگاهی غرفه انتشارات فدک ایساتیس به مدیرمسئولی حمیدرضا دره شیری به عنوان غرفه برتر اعلام شد.
هیات داوران کمیته انتخاب غرفه های برتر در بخش ناشران آموزشی با تقدیر از غرفه انتشارات گاج، غرفه انتشارات خط سفید به مدیرمسئولی مجید توانایی را به عنوان غرفه برتر انتخاب کرد.
در بخش ناشران کتب عربی غرفه جمعیت المعارف الاسلامیه الثقافه از لبنان به مدیرمسئولی الحاج عصام نعمه و در بخش ناشران کتب لاتین غرفه شهر کتاب به مدیرمسئولی محمدرضا مهدی زاده و غرفه کاسپین به مدیرمسئولی رضا اسدی برگزیده شدند.
در حوزه نشر الکترونیک هیات داوران با تقدیر از غرفه fidibo و عصر گویش افزار، غرفه پیام حنان به مدیرمسئولی محمد آباباقری مهابادی را به عنوان غرفه برتر انتخاب کرد اما هیچ غرفه ای را در بخش خارجی نشر الکترونیک شایسته انتخاب ندانست.
** آمار بازدیدکنندگان
آمار بازدیدکنندگان از بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران هنوز اعلام نشده و این شمار در روزهای آینده اعلام خواهد شد.
در سال گذشته حدود 5 میلیون نفر از این نمایشگاه دیدن کردند و امسال نیز انتظار می رود این رقم تکرار شود.
نظرات شما عزیزان:
[ یک شنبه 21 ارديبهشت 1393برچسب:نمایشگاه کتاب,
] [ 17:12 ] [ ][